Welcome to our project page. Below is a list of our projects, click to find out a little bit about each of them.

We have worked closely with the owners over the years as funds became available. It still retains the Victorian character but has the advantage of modern practicality. Barge boards are 40mm thick laminated from 20mm boards for stability. The bricks are drawn from three different packs to replicate the Victorian originals.

Situated next to a thatched cottage, the front frame is built from green oak. The remaining studwork construction is in soft wood to keep the project affordable. The foundations consist of mini piles supporting a ring beam to avoid damaging the tree roots. If you are thinking of building near trees be aware of the Tree Preservation Officer!

Softwood front frame and studwork construction, with storage space above reached by an external staircase.

This cart lodge and log store is in the grounds of a grand vicarage and we had free range to create a high specification building. The brick plinth is in 13½ brickwork with white cement/sand mortar, the structure in heavy section softwood and the studs are sized beyond structural requirements for aesthetic reasons. The hipped roof is supported by two king trusses. We had a resident dog to play with and were fed biscuits throughout the project... bliss.

We used a studwork construction with gang nail roof trusses to keep this project economical. It is an ideal solution if you want to go one step up from sectional buildings.

Architect designed to be sympathetic to the original 1920s style with glazed gable giving light to the workshop and reflecting the panelling on the house. The roof structure is set around bolted trusses to give an open and 1920s industrial feel to the interior.

With a solid brick (no cavity) construction and requiring a number of alterations to the external doors and windows, any idea of using the brickwork as an attractive finish was abandoned. An external insulation system was chosen with a render finish.

The link extension between the house and outbuildings uses reclaimed bricks with a cement/lime sand mortar. The flints were salvages from within the grounds. Trial batches of mortar are mixed and adjusted to match the original.

The key to this project was to increase the length of the house without it looking like a later development. New bricks were chosen and drawn from three different packs to give the variation in colour found in the uneven firing of the originals. We used white cement, a light coloured sand and toothed the brickword into the existing brickwork. Pointing was by a flat iron rather than a round pointing iron to give definition to the brickword. Purpose made windows were fitted on stone sills similar to the existing ones. A batch of reclaimed French pan tiles were found to finish the roof.

Most extensions can be almost completed before we break through and make alterations to the existing house.

These outbuildings needed to be rescued but limited funds were available. The original render was retained, repaired, and finished with tar varnish. Ready stained feather edge board saved labour. Timber was replaced where needed and the remaining timber treated with remedial preservative. The result should keep them safe for decades to come.

This 19th century barn has recently been converted to provide luxury accommodation. We added this porch to give shelter and more focus to the main entrance. Construction is from green oak on a 13½ brick plinth Custom built door and doorset in oak by Kevin Chapman.

The owner of this timber framed house designed the porch to look in-keeping with the original. We think she did a brilliant job. The ledge and braced door is constructed from reclaimed oak boards and nailed.

Originally designed to be a walk-in bay window, we opted for this cantilever bay with an off the shelf canopy by Storm King eliminating the cost of the foundations and wall brought the project within budget.

Beware - we have a Victorian enthusiast on our team. This project started out as a wooden gate! The balls are catalogue items and the gates adapted from a pair of reclaimed gates.

There are many ways of creating sympathetic Victorian interiors using modern materials.

We had an opportunity to build a cellar beneath an extension. Soil conditions allowed an extra deep foundation with steel reinforcement mass filled with concrete. The brickwork and floor was added later. The floor is from reclaimed bricks cut in half to form floor bricks.

We had to work closely with the planning authorities as the existing house is listed. The garage door is replaced with a purpose made mullion screen and the internal partition is from kiln-dried oak. The floor is pre-treated engineered oak boards.

 

 

© rogerapthorp.co.uk ¦ Design by BuryCreative.com